KÖR VATTENSKOTER ÄVEN I FARLED SÄGER EU
Nu säger eu ifrån på skarpen – vattenskotrar ok i sverige
Att bara tillåta vattenskotrar i allmänna farleder duger inte.
Då kör EU:s regler om handelshinder över den svenska vattenskoterförordningen, fastslår Nacka tingsrätt.
— En mycket intressant dom, säger sjörättsprofessorn Hugo Tiberg till TT.
Förordningen trädde i kraft den 15 juli. De nya reglerna gjorde det tillåtet att åka vattenskoter i allmänna farleder.
Ett par veckor senare körde en 26-årig man vattenskoter i Mörtnäsviken på Värmdö utanför Stockholm. Han befann sig klart bortom allmän farled och framfarten ledde till åtal.
Åklagaren hävdade att körningen var förbjuden enligt förordningen, men Nacka tingsrätt ogillade åtalet på torsdagen.
Enligt förordningen ska länsstyrelserna ange på vilka ställen, utöver allmän farled, man får köra vattenskoter. Det hade länsstyrelsen inte gjort i det här fallet.
Följden blev ett praktiskt taget allmänt förbud mot vattenskoterkörning, ett förhållande som enligt tingsrätten utgör ett handelshinder i strid med EU:s regler.
Känsliga miljöer
TT: Hur kan bruket av ett vattenfordon vara ett handelshinder?
— Det är mycket lätt att förklara. Du kan ju försöka sälja en vattenskoter i Sverige om du inte får använda den, svarar Hugo Tiberg som var sakkunnigvittne i rättegången.
TT: Krockar inte synen på handelshinder med miljörätten?
— Det trodde regeringen, men den har tagit fel beträffande vattenskotrarna, säger han och menar att vissa skotrar svarar för mindre utsläpp än jämförbara motorbåtar.
Ett allmänt förbud mot vattenskotrar infördes 1994 för att stoppa buller och andra miljöstörningar i känsliga insjöar, havsvikar och skärgårdsområden.
Svea hovrätt rev upp förbudet 2002 med motiveringen att regeringens definition av vattenskotrar var för vid.
Stopp för bus
Sedan dess har regeringen och EU-kommissionen diskuterat hur förordningen ska se ut. Kommissionen föreslog först ett system med listor som skulle ange var förbud råder. För krångligt, tyckte regeringen eftersom tiotusentals platser kunde bli aktuella. Lösningen blev att göra tvärtom; länsstyrelserna ska i föreskrifter ange var åkning är tillåten.
— Om man utgår från att domstolarna resonerar som Nacka tingsrätt har gjort, då blir denna dom en tydlig signal till länsstyrelserna att de kan inte sitta med armarna i kors, säger Egon Abresparr, chef för miljödepartementets rättsenhet, till TT.
Flera domar i liknande fall är på gång i Luleå och Kalmar.
Nackadomen öppnar dock inte upp för fri körning var som helst. Buskörning vid till exempel badstränder är sedan länge förbjudet enligt sjölagen
|