”Motbalanserad” primärvariator
I senaste numret av tidningen Snöskoter kan man läsa Bosses tekniska beskrivning av Rotax variator.
I alla, och speciellt i stora parallell twin motorer, genereras ”upp och ner” vibrationer i samband med förbränningstakterna. När BRP utvecklade den senaste 850-motorn genererade dessa ytterligare 50 cm3 och +10 Hk ovälkomna men naturliga ökningar av dessa vibrationer. Samtidigt som man jagar vikt för att få skotern så lätt som möjligt får man resultatet att vibrationerna lättare sprider sig i maskinen. Dessa vibrationer försöker konstruktörerna att eliminera så mycket som möjligt med olika åtgärder eftersom motorns vibrationer fortplantar sig till hela chassit. De som är mest irriterande och kännbara är vibrationerna i styret och i fotstegen.
Man vill ju helst inte få ”sockerdricka”, vita fingrar och en kittlande känsla i fötterna när man åker skoter.
En enkel och billig åtgärd är att använda mjuka motorkuddar, men de medför i regel en alltför stor motorrörelse under variatorernas upp- och nerväxlingar vilket ruinerar variatorinställningen som skapar remproblem och försämrad prestanda.
Med andra ord lite av en ”moment tjugotvå” situation för konstruktörerna som man ändå måste hitta åtgärder mot.
I samband med dessa små ”upp och ner” rörelser som inträffar vid varje motorvarv (förbränning) skapas små avståndsförändringar mellan primär- och sekundärvariatorerna, eftersom de i princip ligger vertikalt i förhållande till varandra. Dessa små avståndsförändringar genererar då, via variatorremmen, vibrationer i sekundärvariatorn som överförs vidare till chassit.
Naturligtvis gnuggades ingenjörernas ”geniknölar” åtskilliga timmar innan man kom på den unika lösningen som man har ”Patent Pending” (patentansökan) på.
Man designade helt enkelt den fasta variatorskivan i pDrive variatorn med en liten ”vobbel” på 0,6 mm som kompenserar för avståndsförändringen mellan primär- och sekundärvariatorerna.
För att få detta att fungera var man tvungen att fixera den fasta variatorskivan på den koniska vevaxeltappen på en viss precisionsuträknad position, vilket annars inte är fallet.
Skivans lilla ”vobbel” på 0,6 mm kompenserar då för den avståndsförändring som sker vid varje varv och håller variatorremmens sträckning konstant. Vibrationerna till sekundären minimeras och variatorremmens lilla slirningsmoment elimineras.
Resultatet blev så bra att innovationen även infördes i pDrive variatorn i 600R E-Tec motorn som introducerades i 2019-års modeller. Däremot finns den inte i tävlingsmotorn 600RS.
Läs resten av artikeln i tidningen som är ute nu
Prenumerera
Prenumerera och spara 171 kr och slipp söka tidningen i slutsålda butiker!
Lösnummer
Köp ett lösnummer hitta närmaste köpställe här!
Digitaltidning
För dig som gillar att läsa ditt nummer i telefonen eller surfplattan med våra mervärden
|